Social Icons

26 Mart 2013 Salı

FİGHT CLUB

Mehmet Bağır

Fight Club’ın Tasarım ve Mesajları
Fight Club filmi isminin “Dövüş Kulübü” olmasına rağmen aslında temelinde barındırdığı mesaj ve fikirleri tamamen farklıdır. Aslında biz bu ismi birazdan anlatacaklarımdan sonra bir izleyici çekme mantığı ile tasarlanmış olabileceğini düşünebiliriz. Fight Club genel olarak aslında tüketici toplumuna eleştirel bir mantık ile yaklaşmaktadır. Filmi fazla detaya inmeden bize verdiği bu mesajlar açısından sadece en belirgin sahnelerini parça parça olarak ele alırsak karşımıza ilk çıkan sahnenin Jack ve Bob’un terapi merkezindeki sahneleri olacaktır. Bu sahnede Bob’un içinde bulunduğu şişmanlık durumu, oradaki insanların birbirlerine sarılarak ağlamaları aslında Amerika’ya bir eleştiridir. Çünkü bu sahnelerde obezite ve diğer ruhsal sorunlar ele alınarak izleyiciye yansıtılmıştır. Böylelikle tüketici toplumunun içine düştüğü durum o insanlar ile birlikte durumun acınacak bir halde oluşuna göndermedir. Diğer bir sahnede ise durmadan çalışan fotokopi makinelerinin arkasından anlatıcı “her şey bir kopyanın kopyasının kopyası” sözünü bize iletir. Burada ki verilmek istenen mesaj da aslında herkesin aynılaştığı ve kişisel benliklerin yitirildiğidir. Ayrıca bu sahnenin devamında Starbucks amblemli bir kahve görünür, daha sonra çöp kovası bir gezegenmiş gibi içindeki yiyecek ve içecek atıkları başka bir yaşam alanı gibi gösterili ve anlatıcı ekler “Starbucks Gezegeni”. Aslında burada tüketici toplumuna ağır bir eleştiri vardır, bu görüntülerle sanki ilerde insanların yeni bir gezegende yaşayacağı ve bu gezegenlerin isminin Starbucks gibi tüketim malları olacağı söylenmektedir. Bu sahnelerin devamında ise karşımıza bir IKEA sahnesi gelmektedir. Sahnenin repliği şu cümle ile başlar  “ Diğer herkes gibi bende IKEA’nın kölesi oldum”. Bu sahnede ana karakter tuvalete oturmuş elinde bir telefon evi için birtakım şeyler sipariş ediyordur. Daha sonra ekrana evin içinin IKEA eşyalarıyla doluşu, animasyon ve yazı desteğiyle (eşyaların özellikleri) ekrana gelir. Bu sahnede tekrardan Amerikan toplumuna tüketici bağımlısı olmaları nedeniyle bir mesaj yollanmaktadır. İnsanların aynılaştığı, tuvalette iken bile insanların bir takım şeyleri tüketme arzusu burada vurgulanmıştır. Ayrıca burada anlatılmak istenen bir diğer olguda insanların artık bütün işlerini telefon ve bilgisayar gibi ortamlarda halledip toplumdan uzaklaşması, yalnız kalmasıdır.

Filmi kısaca karakterler üzerinden toparlayacak olursak; filmin bütün senaryosu Jack’in benliği ile ilgili sorunlarından ibarettir. Jack, içinde bulunduğu düzenin aslında kendisine uygun olmamasına rağmen, gerçek benliğini bastırarak bir şekilde o hayata hapsolmuştur. Diğer yandan hayali karakter Tyler ise içinde bulunduğu düzene, toplum kurallarına ve beklide dünyanın düzenine karşı bir imaj yaratmaktadır. Yani Tyler karakteri aslında Jack’in olmak istediği fakat içinde bastırdığı bir karakterdir. Aslında Jack’in içinde barındırdığı Tyler’ın amacı bütün bu dünya düzenini değiştirmek. Tyler bu olguyu da bir dövüş kulübü kurarak oluşturmaya çalışıyor.Filmde oluşturulan dövüş kulübü alışılagelmiş bir kulüpten farklı olarak insanların stresten uzaklaştığı, mutlu oldukları bir ortam imajı yaratıyor. Zaten oraya giden insanların birbirlerini öldürürcesine dövmelerine rağmen aslında gerçek birer dost oluşları bunun en büyük göstergesidir. Son olarak aslında tek bedenin farklı karakterleri olmalarına rağmen dövüş sahnelerinde Jack ile Tyler diğer dövüşçüler ile aynı sahnede birçok kez gösterilmiştir. Bunun amacı da aslında herkesin içinde bastırılmış birer Tyler oluşudur.

Sabun İmajı
Filmin tasarlanmış olan afişinden de anlaşılacağı gibi göze çarpan en önemli sembol olarak sabunu görüyoruz. Sabunun insanlar üzerindeki anlamına bakacak olursak genelde bizlere olumlu çağrışımlar yaptığını görürüz. Çünkü sabun en basit mantık ile “temizlenme” olgusunu ön plana çıkarır. Fakat filmde kullanan sabun ve içerdiği temizlenme anlamı karşımıza kötü amaçlar için kullanıldığının olgusunu verir. Filmde ki sabun yapım sahnesinden de anlaşılacağı gibi Tyler sabunları patlayıcı maddeler yaratmak için kullanmaktadır. Ayrıca Tyler’ın sabun yapımında kullandığı maddeleri şişman insanların yağlarından yapmakta ve oluşturduğu ürünleri tekrar bu insanlara geri satmaktadır. Burada da yine daha önce bahsettiğimiz gibi bir tüketim sorunu ortaya atılmaktadır.